Postup voskování auta

Voskování auta má svoje důvody a také pravidla, která je radno pro dosažení toho nejlepšího výsledku dodržovat. Kromě toho, že rapidně zlepší vzhled karoserie, má také funkci ochrannou, neboť na dobře navoskované auto mnohem hůře ulpívá prach a jiné nečistoty. Při použití vosku s odpuzovačem vody také poznáte  vizuální rozdíl po dešti.

Čas i počasí

Voskování si dobře naplánujete, budete potřebovat nejen dost času, ale pokud nedisponujete prostornou garáží s dobrým osvětlením, tak i vhodné počasí. Ideální teplota je kolem dvaceti stupňů a pod mrakem, příliš ostré sluníčko a vysoká teplota vám práci zbytečně zkomplikuje. A jestli máte vhodnou garáž, nechte auto před voskováním odstát a vychladnout.

Čistota půl úspěchu

Čistota je opravdu základní předpoklad úspěchu. Plochy, které hodláte voskovat dokonale umyjte, nejlépe kvalitním a ke karoserii šetrným přípravkem. Pro hrubší a hlouběji zažrané nečistoty lze použít různé odstraňovače rzí a nečistot. Po jejich aplikaci věnujte tím delší čas pro odstranění jejich zbytku z karoserie, s voskem a leštidlem by se nemusely nejlépe snášet.

Neméně pečlivosti zasluhuje také sušení, povrch by měl být dokonale suchý, jinak se místo krásného lesku dočkáte nepěkných zaschlých map.

Strojově či ručně

Samotné voskování lze provádět manuálně, za pomoci houby či látky z vhodného materiálu, nebo strojové leštičky. Základní princip je však v obou případech stejný. Vybraný vosk nanášíme v menších dávkách na voskovanou plochu a tu krátkými pohyby voskujeme, dokud nedosáhneme kýženého výsledku. Uznáte-li to za vhodné, po zaschnutí první vrstvy můžete nanést i druhou.

Při výběru vosku dejte pozor především na obsah abraziv – jednoduše řečeno, pro nové, neporušené laky použijte spíš vosky jemnější, bez abraziv. Ty vám totiž do jisté míry mikroskopicky zabrousí nerovnosti a uvedou lak do původního stavu.

Přejeme vám tedy mnoho úspěchů a radostí z krásného a zdravého laku vašeho automobilu. A nezapomeňte – vždy máte možnost se svěřit do péče profesionálů.

Leave comments

Back to top